Sverige har en lång litteraturhistoria och det finns en hel del författare som är värda att nämna. I den här delen har vi valt att lyfta några av vår tids mest kända svenska författare.

Astrid Lindgren

Det går inte att skriva ett inlägg om svenska författare utan att nämna vår allas Astrid Lindgren. Astrid Lindgren föddes år 1907 i den lilla byn Vimmerby i Småland. Redan som barn fastade hon för läsning och berättade sina egna historier. Redan i skolåldern hade hon en begåvning för skrivande och hennes lärare läste ofta upp Astrids uppsatser högt för klassen. När Astrid var 13 år gammal fick hon en text publicerad i Vimmerbys tidning där hon senare fick jobb som korrekturläsare. Hennes böcker är betydelsefulla än idag för både vuxna och barn. Några av Astrid Lindgrens mest kända verk är Pippi, Emil i Lönneberga, Alla vi barn i Bullerbyn, Ronja Rövardotter och Madicken.

Vilhelm Moberg

Ett annat exempel på en känd svensk författare är Vilhelm Moberg som föddes år 1898 i Moshultamåla. Redan som barn hade han ett stort intresse för läsning. Första gången ett av hans verk blev publicerat skedde redan då han var 13 år och deltog i en novelltävling i tidningen Brokiga blad där han kom på 18:e plats. Han fick flera av sina texter publicerade redan i tonåren och det banade vägen för hans karriär som författare. Hans första genombrott som författare kom med hans första roman Raskens som publicerades år 1927. Men de böcker som de allra flesta av oss kopplar med Moberg är böckerna om utvandrarna.

Selma Lagerlöf

Den första kvinnan som någonsin fick nobelpriset i litteratur är svenska Selma Lagerlöf. Hon föddes år 1858 på Mårbacka i Värmland. Som barn blev hon sjuk och förlamad i båda benen, vilket gjorde att hon inte hade samma möjlighet att röra sig som andra barn. Det blev med andra ord mycket stillasittande för den unga Selma som redan som 10-åring läste hela Bibeln och ungefär två år senare skrev hon sin första dikt. När hon var lite äldre utbildade hon sig till lärare och läste bland annat litteraturhistoria. Som lärare blev hon särskilt uppskattad för sin förmåga att berätta historier. År 1891 debuterade Selma med boken Gösta Berlings saga. Några andra av hennes mest kända verk är Jerusalem, Nils Holgerssons underbara resa genom Sverige och Kejsarn av Portugallien.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *