Många tänker att litteratur är ett finare ord för böcker. Därför kommer vi börja med att berätta lite mer om vad litteratur är för något och dess historia.

Litteraturens etymologi

Vad är egentligen litteratur?

Litteratur är ett samlingsbegrepp för berättelser som är nedskrivna eller muntligt framförda. För att något ska få kallas för litteratur behöver det uppfylla en del estetiska krav. Ordet litteratur kommer från det latinska ordet litteratura som kan ha flera betydelser och beskriver något som är skrivet, vilket kan vara allt ifrån vetenskap till lärdom eller filologi, vilket innebär textanalys. Ordet litteratura kommer från det latinska ordet för bokstav, vilket är littera. Litteratur innebär alltså något som är nedskrivet. Till exempel en fiktiv historia, vetenskap, journalistik, biografier och verklighetsbaserade texter. Litteratur behöver alltså inte vara fiktiv utan kan beskriva något faktabaserat eller självupplevt.

Litteraturens historia

Sedan långt tillbaka i mänsklighetens historia har vi delat med oss av berättelser i syfte att underhålla. Den första typen av litteratur är det muntliga berättandet. Men i samband med att skriften uppstod började man att skriva ner historier. Skriftspråket kom omkring 2100-2000 år före Kristus och då började vi att skriva ner våra berättelser och historier på lertavlor. En av de äldsta lertavlorna som finns bevarade än idag kallas för Gilgamesheposet och anses vara ett av världens första litterära verk. Den innehåller en historia som tidigare berättats muntligt och har färdats runt genom Mesopotamien. Lertavlan har fått sitt namn Gilgamesheposet eftersom den berättar om kung Gilgamesh. Skriftspråket vi finner på tavlan är på sumeriska och i kilskrift.

Man använde ganska länge lertavlor för att skriva ner historier och berättelser. Men eftersom det tar tid att hacka ner bokstäverna i en lertavla så blev det mer effektivt att få ner skrift när papyrus och senare pergament kom.

Många tror att de gamla grekerna var positiva till läsning. Men faktum är att det sågs ned på och det var till en början enbart slavarna som fick lära sig att läsa och att skriva. Till och med filosoferna Sokrates och Pythagoras vägrade att skriva eftersom de ansåg sig vara för fina för det. En grekisk filosof som skrev, men gjorde det motvilligt, var Platon. Han skrev bara för att han inte ville att hans skrifter skulle feltolkas.

Några tidiga litterära verk som är kända och läses av många än idag och oftast ingår i litteraturvetenskap är Iliaden och Odysséen.

Det råder en hel del oklarheter om vilken roman som är den första fiktiva romanen. Några som tävlar om titeln första romanen i litteraturhistorian kom redan på medeltiden. Romanerna är Don Quijote av Cervantes och Genji monogatari av Murasaki Shikibu. I västvärlden har de flesta av oss hört talas om Don Quijote, men den japanska romanen Genji monogatari skrevs redan på 1000-talet.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *