Eftersom litteraturen sträcker sig långt utanför Sveriges gränser kommer vi i den här delen gå igenom några av världens mest kända utländska författare genom tiderna.

William Shakespeare

Det råder en hel del myter och mysterier kring William Shakespeare. Det är till och med oklart exakt när han föddes. Men troligen föddes han omkring år 1564 i det brittiska grevskapet Stratford-upon-Avon. Han är en av världens mest kända författare, poeter och dramatiker och hans verk berättas och framförs fortfarande i olika tappningar. Några av hans mest kända verk är Romeo och Julia, Macbeth, Hamlet och en midsommarnatts dröm.

Systrarna Brontë

Emily och Charlotte Brontë är namnet på två av världens mest kända författare. De levde i början på 1800-talet i West Yorkshire i England. Deras pappa var författare och med hustrun Maria fick han sex barn, bland annat Emily och Charlotte som står bakom av några av världens mest populära böcker. Deras böcker läses och uppskattas av människor än idag. Emily står bland annat bakom boken Svindlande höjder och Charlotte har bland annat skrivit boken Jane Eyre.

J.R.R. Tolkien

Någon som satte ribban för vår tids största fantasyböcker är J.R.R Tolkien. Han föddes år 1892 i Sydafrika men levde och verkade främst i Storbritannien. Han är döpt till John Ronald Reuel Tolkien men förkortade det till J.R.R i samband med att hans författarskap växte fram. Tolkien var med om mycket under sitt liv, under uppväxten i Sydafrika blev han kidnappad av familjens tjänare och han blev som barn biten av en spindel. I vuxen ålder tog han värvning för en brittiska armen och var med i det första världskriget. Under hans författarkarriär skrev han en hel del böcker, men de han är mest känd för är Sagan om ringen-böckerna och Bilbo.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *