Många när en hemlig författardröm, men hur ska du kunna få dina alster publicerade och nå en större publik? Att självpublicera boken kan vara en bra väg att uppfylla drömmen, men det krävs ett antal steg för att komma dit. Förutom att skriva själva texten till boken behöver du också ha kunskaper om grafisk design, så att din publikation blir formgiven på ett passande sätt. En grafisk formgivare arbetar med att visualisera och verkliggöra trycksaker, som böcker och visitkort. Men den grafiska formgivaren kan också jobba inom digitala medier.

Ett alternativ kan vara att ta kontakt med en grafisk designbyrå Stockholm som ger dig råd och hjälp på vägen. Här kan du få kontakt med en personlig rådgivare med utbildning inom grafisk design. Du får ett lågt timpris när du behöver hjälp i enskilda projekt, till exempel formgivning av böcker och logotyper till din författarfirma. Genom att anlita en grafisk designbyrå i Stockholm kan du säkerställa att din bok får en optimal formgivning som ökar försäljningen och stärker ditt varumärke som författare.

Skriv boken du vill läsa

En del väljer att först skaffa sig en utbildning på författarområdet, för att ha större chans att lyckas när de väl ger ut sin första bok. Det finns flera skrivarkurser du kan delta i för att förbättra dina kunskaper, samt längre utbildningar där du kan få studiebidrag från CSN. Du kan också välja att fördjupa dig mer i ämnet som sådant, genom att exempelvis läsa litteraturvetenskap på universitetet. Ett vanligt råd är att skriva om det du verkligen känner till. Om du till exempel har arbetat inom sjukvården tidigare kan du skriva en spänningsroman som utspelar sig i sjukhusmiljö. Ett annat gott råd är att skriva den bok du själv skulle vilja läsa.

Kända svenska bokförlag

Det finns många framgångsrika svenska bokförlag där du som författare kan få hjälp med formgivning och utgivning av din bok. Norstedts har varit aktiva sedan 1823 och grundades från början av Per Adolf Norstedt. Här finns numera två förlagsgrupper, där Rabén och Sjögren publicerar barnböcker medan Norstedts gör detsamma fast för vuxna. De har haft ansvaret att ge ut böcker åt Jonas Gardell, Majgull Axelsson, Jan Guillou och många fler. Hos Rabén och Sjögren hittar vi kända barnboksförfattare som Astrid Lindgren, Sören Olsson och Laura Trenter.

Du kan också vända dig till andra bokförlag som exempelvis Bonnier, som grundades år 1837 av Albert Bonnier. De står bakom utgivningar av Selma Lagerlöf, Jens Lapidus och August Strindberg. Ett annat bokförlag med en lång historia är Wahlström och Widstrand, som grundades av Wilhelm Widstrand och Per Karl Wahlström år 1884. De har valt att ge ut författare som Elsa Beskow, Elin Olofsson, Edith Södergran, Johannes Anyuru, Malin Persson Giolito och Viveca Lärn.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *