Förutom att du kan jobba med litteratur genom att skriva böcker och vara en författare så finns det flera yrken inom litteraturen och i den här delen går vi igenom några yrkestitlar som finns inom litteraturbranschen.

Bibliotekarie

Som bibliotekarie arbetar du med att ta fram litteratur, information och andra medier till den som frågat efter det. Som bibliotekarie bestämmer du vilka böcker och medier som ska finnas i bibliotekets katalog och arbetar med att främja läsandet.

Förlagsredaktör

Som redaktör på ett bokförlag jobbar du med att se till att författarens verk kommer ut på marknaden. Du som förlagsredaktör är med under hela bokens process och ser till att manuset är bra och att boken marknadsförs på rätt sätt för att ni ska få ut den på marknaden.

Lektör

Som lektör arbetar du med att korrekturläsa en boks manus och ger feedback till författaren. En lektör kan för en författare fungera som bollplank och författaren kan fråga lektören om råd när det kommer till det språkliga uttrycket i en bok. Men också hur händelserna i boken ska ske och annat som en författare kan tänkas behöva bolla idéer kring.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *